Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /sites/diyforum.pl/files/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the luckywp-table-of-contents domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /sites/diyforum.pl/files/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the limit-login-attempts-reloaded domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /sites/diyforum.pl/files/wp-includes/functions.php on line 6114
Jak wykorzystać resztki jedzenia?   - Twoja baza wiedzy DIY

Jak wykorzystać resztki jedzenia?  

Dużą część naszych budżetów domowych przeznaczamy na zakup produktów spożywczych. Niestety te same produkty, zmarnowane, nierzadko nawet nietknięte, lądują w koszu na śmieci. Ogromny problem marnowania żywności dawno już osiągnął zatrważającą, globalną skalę, jednak jeszcze nie jest za późno, aby to zmienić. Wystarczy zacząć od samych siebie, swoich domów i lodówek. Warto dokładnie przyjrzeć się temu, co mamy w chłodziarce i szafkach oraz zastanowić się, w jaki sposób optymalnie zużyć i spożytkować wszystkie posiadane produkty spożywcze.  

Przede wszystkim planować 

Warto przede wszystkim starannie planować zarówno wszystkie swoje zakupy, jak i przyrządzane posiłki. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie listy potrzebnych do nabycia produktów i samo robienie zakupów bezpośrednio po posiłku. W ten sposób unikniemy wrzucania do koszyka czy wózka artykułów, które dyktuje nam głód czy chwilowa zachcianka. Trzymając się wcześniej ustalonej listy oraz zaplanowanego dziennego, tygodniowego czy miesięcznego jadłospisu, możemy znacznie ograniczyć ilość nieplanowanych produktów lądujących w wózku.  

Po przyjściu do domu warto natomiast dokładnie rozplanować rozmieszczenie zakupów tak, aby pamiętać o wszystkich nabytych rzeczach; unikajmy chowania produktów w głębi szafy czy szuflady chłodziarki. Starajmy się natomiast ułożyć je w takiej kolejności, w jakiej będziemy ich potrzebować, dzień po dniu, lub rozpoczynając od produktów z najkrótszą datą ważności.  

Stosując się do powyższych zasad, możemy ograniczyć ilość marnowanego jedzenia i niezjedzonych resztek. Jeśli jednak nam się to nie uda, nie warto się załamywać – wczorajsze resztki możemy bowiem ponownie wykorzystać! 

Pomysły na wykorzystanie resztek jedzenia 

Istnieje naprawdę wiele sposobów na gotowanie bez marnowania i ponowne wykorzystanie niedojedzonych resztek. Jeśli posiadamy czerstwy, kilkudniowy chleb, możemy spróbować odświeżyć go w piekarniku parowym, z pomocą specjalnej funkcji Regeneracja Jeżeli nie mamy takiej możliwości, możemy wykorzystać go do zrobienia grzanek lub tostów – zarówno francuskich, na słodko z cynamonem lub owocami, jak i na słono, z serem i szynką. Ponadto ze szczególnie suchego pieczywa możemy z łatwością zrobić bułkę tartą, którą następnie wykorzystamy do panierowania mięsa czy smażonych warzyw.  

Pamiętajmy, że nie tylko pieczywo można ponownie wykorzystać w najróżniejszy sposób. Resztę białego sera, z nieubłaganie zbliżającą się datą ważności, możemy zmieszać ze śmietaną lub jogurtem oraz szczypiorkiem lub innymi ziołami, tworząc w ten sposób pyszną pastę kanapkową. Z kolei miękkie i przejrzałe lub napoczęte warzywa wykorzystać możemy do zrobienia past, sosów lub pesto do grzanek czy makaronu. Doskonale sprawdzą się do tego kilkudniowe, bardzo miękkie pomidory oraz papryka, które po przesmażeniu i zblendowaniu, z dodatkiem aromatycznej bazylii i oregano, wraz z makaronem stworzą smaczne danie inspirowane kuchnią włoską.  

Dojrzałe warzywa możemy także wykorzystać do śniadania, dodając je do jajecznicy, jak również do lunchu do pracy, mieszając je z ugotowanym ryżem lub kaszą. Do uratowania są nawet dwudniowe, ugotowane ziemniaki, które możemy podsmażyć w plasterkach, upiec w formie frytek czy też ugnieść i po dodaniu jajka oraz mąki zmienić je w kopytka.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane