W mikrofalówce, można zrobić popcorn z kukurydzy na kolbie w trzy do czterech minut. Wyskakiwanie powinno następować w dwusekundowych odstępach. Następnie można usunąć ziarna z kolby i przechowywać je w brązowej torbie papierowej na później. Aby przechowywać popcorn w torebce, złóż ją dwa razy, aby zapewnić szczelne zamknięcie. Najlepiej przechowywać popcorn w torebkach w szufladzie lodówki lub w spiżarni.
Aby przygotować popcorn z kukurydzy na kolbie na kuchence, musisz najpierw pozbawić suszone ziarna. Zacznij od poluzowania pierwszego rzędu ziaren za pomocą łyżki lub paznokci. Następnie, poluzuj resztę ziaren rękami. Rozłóż ziarna na dużej misce. Po usunięciu wszystkich ziaren z kolby kukurydzy, ziarna wyskoczą.
Jeśli wolisz podać swój popcorn w torebce, możesz również zawinąć go w bibułkę. Aby zawinąć go w torebkę, umieść w niej dwie trzecie popcornu. Następnie owiń torebkę pozostałą bibułą. Po wszystkim zwiąż ją rafią lub kawałkiem bibuły.
Ziarna popcornu są najlepsze, gdy spędzają najwięcej czasu na kolbie. Ziarna, które spędzają najwięcej czasu na kolbie, nauczyły się od swoich środkowoamerykańskich przodków. To zapewnia najlepszy smak i kukurydzianość. Jedno ziarno kukurydzy wystarcza do przygotowania nawet dziesięciu filiżanek popcornu.
Popcorn można również zbierać za pomocą zbieracza kukurydzy. Maszyny te są specjalnie zaprojektowane, aby podnieść kukurydzę na kolbie i usunąć jądra. Jądra wyschną na kukurydzy, a następnie zostaną oddzielone od kolby. Ta metoda jest wygodniejsza i oszczędza energię.
Jądro popcornu zawiera trzy główne elementy. Pierwsza część nazywana jest bielmem i zbudowana jest z twardych i miękkich granulek skrobi. Jest ona zwykle biała lub żółta i dostarcza energii żywemu ziarnu. Druga część nazywana jest owocnią i zbudowana jest z celulozy. Perykarp jest zewnętrzną osłoną jądra.
Jeśli używasz frytownicy, możesz użyć tej samej metody do przygotowania popcornu. Jedyną różnicą jest to, że nie musisz używać oleju i masła. To zdrowsza i wygodniejsza metoda. I możesz doprawić go chili w proszku, parmezanem lub cukrem cynamonowym. Frytkownice powietrzne są również dobrą opcją do gotowania kukurydzy na kolbie. Aby rozpocząć gotowanie kukurydzy, należy rozgrzać frytownicę do 400 stopni Fahrenheita. Następnie należy odciąć dolną część kolby kukurydzy i spryskać całą jej powierzchnię oliwą z oliwek. Odczekaj osiem do 10 minut przed wyjęciem jej z frytkownicy.