Jak zrobić polewę z ciemnej czekolady

Jak zrobić polewę z ciemnej czekolady

Polewa czekoladowa jest idealnym wykończeniem dla dekadenckich deserów. Stworzenie własnej polewy nie jest trudne. Potrzeba tylko dwóch składników i jest idealna do maczania pojedynczych deserów lub pokrycia całego ciasta. Te przepisy mogą być stosowane do różnych słodkich przysmaków, w tym ciast, szybkich chlebów, a nawet lodów.

Podczas gdy ty możesz używać stick blender robić ten glazurę, ty powinieneś utrzymywać oko na temperaturze twój czekoladowa glazura. Nie chcesz, aby polewa była zbyt chłodna lub zbyt gorąca, w przeciwnym razie nie będzie się równomiernie rozprowadzać. Kiedy osiągniesz pożądaną temperaturę, możesz przecedzić glazurę do szklanego dzbanka, aby usunąć wszelkie grudki i pęcherzyki powietrza.

Kiedy polewa czekoladowa jest już gotowa, możesz ją nałożyć na schłodzony deser. Jeśli polewa czekoladowa pozostanie bez nadzoru, stwardnieje i stanie się ciałem stałym. Być może trzeba będzie ją lekko podgrzać przed użyciem. Upewnij się, że używasz właściwych proporcji. Zbyt gęsta polewa stwardnieje po ostygnięciu.

Pierwszym krokiem jest roztopienie czekolady. Rozpuść czekoladę w podwójnym kotle lub małym rondelku. Gdy czekolada się rozpuści, zalej ją śmietanką. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy czekolada jest już gładka i błyszcząca, można wtedy polać ciasto glazurą. Gdy ciasto ostygnie, możesz pokroić je na małe kawałki i podawać.

Lustrzana polewa z ciemnej czekolady to klasyczny sposób na podniesienie rangi deseru. Może być wykonana z białej czekolady lub połączenia czekolady i ekstraktu z wanilii i dobrze współgra z każdym stylem dekorowania. Możesz również eksperymentować z kolorami, używając różnych kolorów barwników spożywczych w żelu. Ta glazura jest szczególnie piękna na kopulastych ciastach i wypiekach z dekoracjami.

Lustrzane szkliwa najlepiej nakładać na gładką powierzchnię. Mogą one pokryć niedoskonałości, takie jak wgłębienia, wzniesienia lub smugi. Lustrzana glazura nie ma faktury galaretki, ale i tak je podkreśli. Można jej również użyć do obłożenia musu lub lukru. Gdy polewa zastygnie, ciasto będzie błyszczące i gładkie. Nie pęka ani nie kruszy się podczas jedzenia.

Lustrzana polewa jest idealnym wykończeniem dekadenckiego ciasta. Nie wchłonie się w lukier, więc nie musisz się martwić, że się wymiesza. Najlepiej używać do niej lukru maślanego lub czekoladowego ganache. Jeśli nie czujesz się komfortowo z używaniem lukru buttercream lub ganache, możesz po prostu polać go polewą z ciemnej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane