Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /sites/diyforum.pl/files/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the luckywp-table-of-contents domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /sites/diyforum.pl/files/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the limit-login-attempts-reloaded domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /sites/diyforum.pl/files/wp-includes/functions.php on line 6114
Jak zrobić popcorn na patelni bez tłuszczu - Twoja baza wiedzy DIY

Jak zrobić popcorn na patelni bez tłuszczu

Jak zrobić popcorn na patelni bez tłuszczu

Sekretem do zrobienia popcornu bez tłuszczu jest użycie świeżych ziaren. Mają one więcej cząsteczek wody niż ich starsze odpowiedniki i są bardziej prawdopodobne, aby pop w duże, pyszne kawałki. Możesz również użyć masła lub ghee zamiast oleju. Pamiętaj tylko, aby użyć oleju o wysokim punkcie dymienia. Aby dodać trochę pikanterii do swojego popcornu, posyp go startym parmezanem. Możesz nawet dodać odrobinę curry lub przyprawy do taco.

Popcorn jest bogaty w błonnik, który został powiązany z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Zawiera również polifenole, które wspierają zdrowie układu pokarmowego i hamują rozwój bakterii. Dodatkowo, jedna filiżanka zawiera tylko 31 kalorii! Ponadto badacze stwierdzili, że popcorn był bardziej sycący niż chipsy ziemniaczane. Inną wspaniałą cechą popcornu kuchennego jest to, że jest on wykonany bez uwodornionych olejów, które są związane z chorobami serca.

Będziesz potrzebować średniej wielkości garnka lub patelni. Garnek lub patelnia powinny być nieprzywierające i mieć pokrywkę. Garnek powinien być wystarczająco duży, aby pomieścić ziarna i nie przegrzać się. Nie należy również używać bardzo wysokiej temperatury, w przeciwnym razie skończysz z przypalonymi ziarnami i olejem.

Gdy olej jest już rozgrzany do odpowiedniej temperatury, umieść garnek nad palnikiem i często nim potrząsaj. Po około trzydziestu sekundach powinieneś zauważyć wyskakujące ziarna. Powinno ono być powolne i równomierne, z jednym uderzeniem co kilka sekund. Następnie, ostrożnie zdejmij garnek z palnika. Podczas gotowania najlepiej trzymać pokrywę lekko otwartą, ponieważ dzięki temu popcorn będzie chrupiący i suchy.

Do popcornu możesz również dodać różne przyprawy i aromaty. Możesz na przykład użyć drożdży odżywczych lub ulubionych ziół i przypraw, aby dodać smaku. Możesz też użyć oleju kokosowego, ghee lub oliwy z oliwek. Jeśli masz ochotę na słoną przekąskę, możesz dodać także sól koszerną lub świeżo zmielony czarny pieprz.

Innym zdrowym sposobem na zwieńczenie popcornu jest posypanie go cynamonem i opiekanymi płatkami kokosowymi. Możesz również użyć drożdży odżywczych, aby uzyskać wersję wegańską. Dodaj dodatki tuż przed podaniem. Następnie ciesz się swoim zdrowym popcornem bez dodatku tłuszczu i kalorii! Podziękujesz sobie za to.

Najlepszym sposobem na popcorn jest użycie patelni ze stali nierdzewnej z pokrywką. Do gotowania popcornu najlepsza jest patelnia z grubym dnem, wykonana ze stali nierdzewnej lub metalu, ze szczelnie dopasowaną pokrywką. Ważne jest, aby uważać na temperaturę oleju. W przeciwnym razie istnieje ryzyko przypalenia ziaren i spalenia oleju.

Ziarna popcornu zawierają niewielką ilość wody wewnątrz swoich złotych skorupek. Kiedy są one podgrzewane, cząsteczki wody wewnątrz zaczynają drgać i tworzą ciśnienie wewnątrz ziarna. Ciśnienie to jest wystarczające, aby spowodować wysypanie się ziaren.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane