Aby zrobić zakwas, musisz najpierw przygotować słoik. Przygotuj 5-L słój z wrzącą wodą. Dodaj mieszankę mąki kukurydzianej i otrębów pszennych i wymieszaj drewnianą łyżką. Po tym jak mieszanka zostanie dobrze wymieszana, dodaj półtora litra wody o temperaturze pokojowej. Ten krok zabije wszelkie niepożądane bakterie. Po tym, umieść słoik w chłodnym miejscu i pozostaw go na co najmniej 7 dni.
Następnie przygotuj zakwas na barszcz. Tradycyjnie barszcz podaje się z Czarnym Chlebem. Ten serdeczny zakwas jest robiony z mąki żytniej. Jego fermentacja trwa 12 godzin i jest przepyszny. W lodówce będzie przechowywany przez kilka dni. Gdy będzie gotowy, można go porcjować i przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy. Przy podawaniu najlepiej doprowadzić go do wrzenia przed spożyciem.
Zwykle barszcz czerwony należy spożyć w ciągu trzech godzin od ugotowania. Jeśli jednak chcesz zamrozić resztki, najlepiej zrobić to zanim osiągnie temperaturę pokojową. Barszcz Czerwony można przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Możesz również zamrozić resztki barszczu wegańskiego. Jeśli serwujesz barszcz na Boże Narodzenie, rozważ podanie go z tłuczonymi ziemniakami zamiast pierogów.
Przygotowując tradycyjny barszcz czerwony, należy pamiętać, że zupa nie musi zawierać buraków. Można ją przyrządzić na bulionie warzywnym lub mięsnym. W Polsce barszcz czerwony często podawany jest z małymi pierożkami zwanymi uszkami. Aby uzyskać pyszną i obfitą wersję, można dodać czysty sok fermentowany.
Inne polskie danie, Barszcz Czerwony, wykorzystuje zakwas buraczany. Można ją również przygotować bez zakwasu. Barszcz Czerwony jest tradycyjnie podawany z pierogami uszkami i często jest serwowany w Wigilię. Pamiętaj, aby nie gotować zupy, gdyż może to zniszczyć dobroczynne bakterie.
Barszcz ukraiński to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw kuchni słowiańskiej. Przyrządza się go z różnych warzyw, przy czym pierwszeństwo mają kapusta i warzywa korzeniowe. Czerwony kolor pochodzi od buraków. Niezależnie od tego, czy zupę je się z pałeczkami czy bez, często podaje się ją z kwaśną śmietaną lub smażonym ciastem. Zupa tradycyjnie podawana jest w głębokich miskach, podaje się ją pałeczkami lub siorbiąc.